De 3 meest bijzondere fietsroutes in Abruzzo

De 3 meest bijzondere fietsroutes in Abruzzo

Het voor- en najaar zijn heel geschikte momenten om de fiets te pakken in Abruzzo. De temperatuur is in die periodes aangenaam en het regent er bijna nooit. Je vindt er  veel en afwisselende fietsroutes voor zowel de ervaren als de wat minder ervaren fietser. En de variatie is groot; van fietsen langs de kust tot fietsen in het prachtige heuvellandschap of zelfs op een plateau, van 2.000 meter hoogte, in het hooggebergte van de Apennijnen. Ik ben gek op fietsen en neem je dan ook graag mee langs de 3 meest bijzondere fietsroutes in Abruzzo die je vanuit agriturismo Villa ferranti Abruzzo kunt ondernemen.

Traboccho langs de kust van Ortona Abruzzen
Langs oude vissershutten-fietsroute 1

Vlakbij agriturismo Villa Ferranti Abruzzo ligt het strandplaatsje Pineto. Het dankt zijn naam aan de pijnbomen ofwel Pineti die langs de kust groeien. Het is niet alleen een prachtige plek om te genieten van de zee en visrestaurantjes, met altijd verse vis, maar je kunt er ook de trein nemen naar de grotere kustplaats Ortona iets verderop, waar je fietstocht start.

Grote spinnen

De kust van Ortona richting Punta Aderci, kenmerkt zich door de Trabocchi. Dit zijn oude, houten vissershutten op palen. De Italiaanse dichter Gabriele d’Annunzio omschreef ze als ‘kolossale spinnen’. En inderdaad, zo zien ze er wel uit met hun lange houten armen waartussen vissersnetten zijn gespannen. De oudste gedocumenteerde vermeldingen dateren uit de 18de eeuw, maar volgens sommige historici is de techniek om vanaf houten constructies in zee vis te vangen nog veel ouder. De vissers hebben ontdekt dat je helemaal niet de gevaarlijke en soms ruige Adriatische zee op hoeft om te vissen. Nee, vanuit die hutten, konden ze hun kruisnetten uitgooien om zo de vis te vangen. Nu is er een mooie fietsroute waar ook geen auto’s mogen komen. Vroeger was het een spoorlijn die is omgebouwd tot groen fietspad. De Via Verde, een heerlijk fietspad, met uitzicht op de azuurblauwe Adriatische zee.
Melanie Ferranti van agriturismo Villa Ferranti Abruzzo op de fiets langs de kust van Ortona

Verse vis bij een Traboccho

Op meerdere plekken kun je fietsen huren al dan niet elektrisch ondersteund. Een e-bike is aan te raden, gewoon omdat je dan verder kunt fietsen en de hele route kunt verkennen. Je fietst afwisselend door oude spoortunnels wat een leuke ervaring is. Langs de route kun je meerdere keren stoppen om een echte Italiaanse koffie te nemen (hier noemen ze een espresso een cafè) of te lunchen in een van de restaurantjes. De verste vis is gegarandeerd. En als je de tijd neemt dan raad ik aan om te lunchen bij een van de vele Trabocchi. Meerdere van deze oude vissershutten zijn omgetoverd tot restaurants. Trek er wel een paar uur voor uit want ze serveren al snel 12 gangen! Maar het is zeker een bijzondere ervaring. Je kunt zo ver fietsen als je wilt en ook met kinderen is het goed te doen.

Langs de Calanchi naar het oude Atri-fietsroute 2

Ook deze tocht krijgt ene mooi plekje in de lijst van de 3 meest bijzondere fietsroutes in Abruzzo. Het stadje Atri is een van de oudste steden van Italië. De uit Dalmatië afkomstige Illyriërs gaven de stad rond de vijfde eeuw voor Christus de naam Hatrium. In deze periode dreef Atri veel handel met de Etrusken die aan de andere zijde van de Apennijnen woonden.

Calanchi de heuvels van kalksteen

Heuvels van kalksteen

Rondom de stad liggen de spectaculaire Calanchi. De heuvels van kalksteen zijn hier geërodeerd en worden doorsneden door een ontelbaar aantal kloven. Het bijzondere landschap heeft sinds 1995 de status van beschermd WWF natuurgebied. Je fietstocht start vanuit Villa Ferranti waar je al snel merkt dat een e-bike wel echt handig is om het heuvelachtige gebied te verkennen. Wij kunnen je helpen met de huur van een e-bike.

Abrusseze schaapshond

Onderweg kom je, zoals ik, misschien wel een Abruzzese schaapshond tegen. Deze honden werden en worden nog steeds veel gebruikt om de schapen bij elkaar te houden. Tijdens de Transumanza, een tocht die de herders hier nog ieder jaar afleggen met de schapen om hen naar hoger gelegen gebieden in de bergen te leiden waar het gras voedzamer is. Deze honden beschermen niet alleen de schapen tegen wolven maar lijken er door hun kenmerkende witte vacht ook op. Ze helpen zelfs de moeders om de lammetjes schoon te likken wanneer die net zijn geboren.
Luna de Abruzzese schaapshondHet theater in Atri Abruzzo

Een explosie in je mond

Het uitzicht onderweg is heel gevarieerd en hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt. Eenmaal in Atri heb je uitzicht op de zee en op de Apennijnen. Het grote plein herbergt een mooi oud theater waar je, als het open is en er geen voorstelling is, echt even in moet. Al is het alleen maar omdat het zo mooi is. Mijn favoriete eettentje daar is Tosto. Een heel klein restaurantje met maar 3 tafeltjes. Ze serveren de lekkerste broodjes, pasta’s en lokale wijnen. En als je nog nooit een Bomba hebt mogen proeven dan moet je de Bomba daar bestellen. Het is een zoet broodje wat ze terplekke vullen met verse gele room. Eén hap en je weet meteen waarom het een Bomba heet. Het is een ware explosie in je mond.
Een bomba een ware explosie in je mond bij Tosto een leuk restaurantje in Atri Abruzzen Eigenaresse van Tosto een leuk restaurantje in Atri Abruzzen

Tosto een leuk restaurantje in Atri Abruzzen

Dat heerlijke eten is ook één van de redenen waarom ik naar Italië ben geëmigreerd. De producten zijn hier zo vers en smaakvol dat ze eigenlijk niks nodig hebben. Ik kijk naar de oude mannetjes die op een muurtje met elkaar zitten te praten over politiek, voetbal en het leven en ik kan hier wel uren blijven zitten terwijl ik geniet van het zonnetje.

De hoogvlakte van Campo Imperatore-fietsroute 3

De Apennijnen zijn niet ver weg van agriturismo Villa Ferranti Abruzzo. Je bent er met de auto binnen 50 minuten. Eenmaal daar, heb je meerdere plekken waar je fietsen kunt huren. En deze fietstocht hoort zeker in de lijst van de 3 meest bijzondere fietsroutes in Abruzzo. Campo Imperatore is een prachtige hoogvlakte bovenop de bergen. Het is kilometers lang en je vindt er, behalve veel rust, uitgestrektheid en natuur, twee leuke restaurantjes waar je zelf je vlees en kaas en groente kunt kopen en het vervolgens buiten op de BBQ kunt klaarmaken. Vooral de arrosticini zijn een aanrader. Het is mals schapenvlees op een stokje en heel smaakvol.
Distels op Campo Imperatore Melanie Ferranti van agriturismo Villa Ferranti Abruzzo op Campo Imperatore

BBQ-en langs 1 van de meest bijzondere fietsroutes van Abruzzen Restaurant Mucciante langs een van de meest bijzondere fietsroutes van Abruzzen

Wilde bloemenzee

De fietstocht voert je langs kuddes wilde paarden, schapen en koeien. Je ziet herders die hun kuddes naar de groenere weides leiden. Wanneer ik deze fietstocht doe, neem ik ook wel eens mijn eigen lunch mee en stop onderweg op een van de mooie plekken om daar heerlijk in het zonnetje van mijn lunch te genieten. In de winter kun je er skiën en in het voorjaar en de zomer is het een wilde bloemenzee met onder andere distels en krokussen. Het uitzicht is fenomenaal want je ziet een groot deel van de Abruzzen en ook de Adriatische zee. Deze fietstocht krijgt zonder twijfel een plekje in mijn de lijst van de 3 meest bijzondere fietstroutes in Abruzzo.

Melanie

Scroll naar boven