Ontdek de natuur van Abruzzo – Van klaterende watervallen tot heldere meren

Ontdek de natuur van Abruzzo – Van klaterende watervallen tot heldere meren

Ontdek de natuur van Abruzzo – Van klaterende watervallen tot heldere meren. In deze blog lees je er alles over. Wist je dat de regio Abruzzo maar liefst vier nationale parken heeft? Samen beslaan zij meer dan een derde van de hele regio. Geen wonder dat Abruzzo ook wel het groene hart van Italië wordt genoemd. Je vindt hier niet alleen rijke bergflora en –fauna, maar ook de zeldzame Marsicaanse beer, Apennijnse wolven, gemzen, wilde zwijnen, stekelvarkens, adelaars en gieren. Het is een perfect gebied voor mensen die graag op ontdekking gaan in de natuur.

1 – Zoek verkoeling bij een van de vele watervallen

Abruzzo heeft veel meren en rivieren die hun oorsprong hebben vanuit de hoge bergen van de Apennijnen, zoals de Majella en de Gran Sasso..Er zijn dan ook veel watervallen die je kunt bezoeken, sommige gemakkelijk toegankelijk en andere iets minder. En wat is er nu aangenamer dan op een warme dag verkoeling zoeken bij een van de vele watervallen in de regio. Het fijne is dat het toerisme in Abruzzo nog in opkomst is dus het kan zomaar zo zijn dat je de hele waterval voor jezelf hebt.
Gebruik agriturismo Villa Ferranti als thuisbasis en ga op ontdekking naar de watervallen in de omgeving.

De waterval van Casanova

Een van de mooiste watervallen is Cascata (waterval) di Casanova vlakbij het dorpje Casanova di Cortino. Vanaf Villa Ferranti rijd je er binnen 50 minuten heen. Alleen de rit ernaartoe is al bijzonder omdat je dwars door een natuurpark rijdt. Op een doordeweekse dag is het er heel rustig en heb je de waterval vaak helemaal voor je alleen. Eenmaal aangekomen volg je de rivierbedding tot je bij de waterval komt. Neem vooral een eigengemaakte lunch mee want er zijn meerdere mooie plekjes waar je kunt genieten van je lunch. Het water is koud en kraakhelder. En vooral op een warme Italiaanse zomerdag is het heerlijk om een verfrissende duik te nemen.

Waterval van Casanova Waterval van Casanova

Cascata van Serramonacesca

Een andere mooie waterval met een geheime ingang is de waterval van Serramonacesca. In dit kleine natuurgebied kun je heerlijk verdwalen terwijl je langs de rivier struint. Er zijn meerdere plekken waar je kunt zwemmen en je vindt er ook leuke stroomversnellingen. Natuurlijk is het ook hier een aanrader om je eigen lunchpakket mee te nemen. En eenmaal bij de waterval, kun je weer een frisse duik nemen. De ingang naar deze waterval is wel even zoeken. Je komt er namelijk alleen via de achteringang van een basiliek namelijk de Basilica di San Liberatore. En als je er dan toch bent, is het interessant om ook een bezoek te brengen aan de basiliek. De hekken staan altijd open en je kunt voor de deur parkeren.

Waterval van Serramonacesca Waterval van Serramonacesca Waterval van Serramonacesca Waterval van Serramonacesca

2 – Hike naar een oude trekkershut

In de bergen van Abruzzo vind je meerdere trekkershutten. De ene is makkelijker bereikbaar dan de andere. De trekkershut Rifugio Duca Degli Abruzzi is voor iedereen die goed ter been is, prima te doen. De hut bevindt zich op een hoogte van 2.388 meter in het Gran Sasso gebergte. Van juni tot september is hij geopend en je kunt er lunchen maar ook slapen als je zou willen. En waarom ik deze pittige hike echt de moeite waard vind? Het uitzicht is fenomenaal. Alsof je bovenop de wereld staat.

Om er te komen, neem je bij het plaatsje Assergi de gondel naar boven. Eenmaal aangekomen op Campo Imperatore – de hoogvlakte van het Gran Sasso gebergte – loop je langs de sterrenwacht naar boven. Vergeet niet om eerst even een kijkje te nemen in Ostello Campo Imperatore die vlak naast de lift zit. Op die plek zat de oorspronkelijke lift en het is omgebouwd naar bar en hostel. Als je even doorloopt komt je in een hele bijzondere ruimte met het oude draaiwiel en vanuit daar heb je een prachtig uitzicht.

De wandeling is soms stijl en pittig met hier en daar wat rotspaden dus ik zou zeker stevige wandelschoenen aanraden en eventueel wandelstokken. Neem ook wat warmere kleding meer want er kan ineens een wind opsteken. De wandeling naar boven duurt op een normaal tempo met hier en daar wat stops drie kwartier tot een uur. Eenmaal boven op meer dan 2.300 meter, heb je een prachtig uitzicht op de bergen de Corno Grande en de hoogvlakte van Campo Imperatore. Verder wandelen kan ook via de Sentiero Duca Degli Abruzzi. Die wandeling loopt langs de bergen en eindigt weer in het dal waar je gestart bent. Trek er nog wel zon 4 uur extra voor uit.

In de Rifugio kun je lekker lunchen en even bijkomen van de klim naar boven. Naar beneden gaat sneller, zon 30 minuten, maar vergis je niet, het is ook extra zwaar voor de benen en knieën.

Hiken naar Rifugio Degli Abruzzi Hiken naar Rifugio Degli Abruzzi Hiken naar Rifugio Degli Abruzzi Hiken naar Rifugio Degli Abruzzi

3 – Maak een strandwandeling onder de pijnbomen

Vanaf Villa Ferranti ben je binnen een half uur bij de Adriatische Zee, met schitterende zandstranden en schoon, lichtblauw water. Er zijn drie stranden met een Blauwe Vlag in de buurt van de villa. Dat is een milieuonderscheiding voor stranden met uitstekende waterkwaliteit en voorzieningen. Dit zijn de stranden van Pineto, Silvi Marina en Roseto Degli Abruzzi. In de zomer vind je hier vooral Italiaanse toeristen en nog maar weinig buitenlandse. Mijn favoriete strand is Pineto. De naam dankt zich aan de Pineti ofwel de pijnbomen. Het is heerlijk om een wandeling te maken langs het strand onder de pijnbomen. In de zomer vind je daar Italiaanse families, picknicktafels en jongeren en ouderen die zich vermaken met voetbal, handbal en bocce, de Italiaanse vorm van jeu de boules. En voor de liefhebbers van verse vis en schaal- en schelpdieren; er zijn meer dan genoeg leuke strandtenten om uit te kiezen en ze hebben allemaal de lekkerste verse vis voor een zeer goede prijs.

Wandelen onder de pijnbomen van Pineto Wandelen onder de pijnbomen van Pineto Wandelen onder de pijnbomen van Pineto Wandelen onder de pijnbomen van Pineto

4 – Vaar per kano over de Tirinorivier

Het water van de Tirinorivier is helder, turquoise en zelfs in de zomer nog ijs en ijskoud. De rivier stroomt door de gelijknamige vallei in het Gran Sasso en Monti della Laga Nationaal Park en het water is zo kristalhelder dat je de bodem kunt zien met groene tapijten van waterplanten. Je ziet de inheemse eetbare waterplant die smaakt naar selderij, gember en venkel genaamd “Sedanina”

Je kunt wandelend of op de fiets de rivier ontdekken maar ik ga het liefste met de kano. Er zijn verschillende organisaties waar je een kano kunt huren. Ik ga graag met een begeleider omdat hij je van alles kan vertellen over de rijke flora en fauna in en langs de rivier.

Met de kano op de Tirinorivier Met de kano op de Tirinorivier

5 – Verken met een bootje het Lago di Scanno

Het hartvormige Scannomeer vind je in de provincie L’Aquila, in de Sagittario-vallei. Dit natuurlijk gevormde meer ligt op 922 meter boven zeeniveau. Langs de oevers zie je populieren, lindebomen en wilgen en je vind er ook wilde eenden, meerkoeten, uilen, haviken, steenarenden en zelfs wolven en beren zijn in de omgeving te spotten. Vooral in de zomer is het hier heerlijk toeven want het water is er lekker koel. Ik ontdek Lago di Scanno het liefste met een elektrisch bootje of waterfiets. Zo kun je het beste genieten van de serene rust die dit meer uitstraalt. En wanneer je toch in de buurt bent is het ook de moeite waard om nog even te stoppen bij het betoverende Lago di San Domenico. Ook dit meer heeft prachtig helder blauw water.

Met een bootje op Lago di Scanno Met een bootje op Lago di Scanno

Scroll naar boven